leef om te ademen

leef om te ademen

‘ADEM OM TE LEVEN’ OF ‘LEEF OM TE ADEMEN’ ?

Ademen doen we altijd. Van die eerste klets op ons achterwerk tot die allerlaatste zucht. Over het algemeen doen we het zonder erbij na te denken. Dat hoeft ook niet. Zuurstof komt binnen, afvalstoffen worden uitgeademd. Dat werkt prima.

En toch, er is meer. Buiten zuurstof ademen we ook energie in. In India noemt men dat Prana. Prana is levensenergie, vitale kracht. Het zit in voedsel, in zonlicht, in water, in lucht.

En er is nog meer. Want wat gebeurt er als je bewust zou ademhalen? Wat als je beseft : ‘nu adem ik in’ en ‘nu adem ik uit’ ? Dat is beslist een ervaring. Het laat je van je hoofd in je lichaam zakken, brengt je emoties tot rust en maakt je geest helder. Een bewuste ademhaling is de poort naar mediteren.

In deze workshop verkennen we oefeningen uit de ademhalingsyoga, Pranayama genoemd. We onderzoeken de 3 vormen van ademhalen : borst- (of hoge), buik- (of diepe) en flank- (of midden) ademhaling. En hoe we deze op een natuurlijke manier in elkaar kunnen laten overvloeien tot de volledige ademhaling. We ervaren de krachtige werking van het middenrif als masseur van hart en buikorganen. We worden ons bewust van wat er gebeurt tijdens de verschillende stadia van een ademhaling : inademen, vasthouden en uitademen.

Of  hoe ‘adem om te leven’, ‘leef om te ademen’ kan worden.

de workshop duurt 1 dagdeel
maximum 24 deelnemers